Megtalálsz

minket a

Facebookon is.

 

Mohácsi Halászlé

A mohácsi halászlé megőrizte a legegyszerűbb ősi technológiát, s abban fejlődött tovább, arra irányultak az összes újabb fogások, hogy a lé minél tartalmasabb legyen.

Facebook

Főzd meg most

image
a Mohácsi Halászlé...
Kóstold meg a Mohácsi Halászlét, mindenben másabb mint eddig gondoltad

Ismerd meg

image
Mohács és a Duna
Amióta a település él azóta szerves kapcsolatban áll a folyóval. Kevesen tudják de Mohács pont a Duna közepe, ha hosszában nézzük...

A fesztivál weboldala:

Dunamenti Halfesztivál

Nagy szeretettel köszöntjük Önt a Mohácsi Német Önkormányzat nevében, továbbá örülünk annak, hogy a 2018-ban második alkalommal megrendezendő Dunamenti Halfesztivál programunk felkeltette érdeklődését. Nekünk, mohácsi sváboknak - és azt gondoljuk a város többi nemzetiségének is - szívügyünk az igazi finom halászlé, úgy a mohácsi halászlé, mint az összes Duna menti változatok. Első alkalommal megrendezésre kerülő gasztro rendezvényünk a hagyományos fesztivál jelleg mellett egyedi arculatát az összefogás és összetartozás élményével szeretné meghatározni, illetve kiegészíteni. Erre talán nincs is jobb alkalom és eszköz, mint az együtt főzés és együtt étkezés öröme. Fesztiválunk fő jellemzői közé tartozik a Duna menti halászlé felhozatal bemutatása, autentikus főzőmesterek közreműködésével. Az eseményünkön egy azon pillanatban kóstolható végig a teljes, dunai módszerrel készült, a ma dunai halászlének nevezett, paprikás hal-levet, levest jelentő szortiment. A fesztivál ideje alatt természetesen a nagyközönség is elkészítheti, majd elfogyaszthatja kedvenc halászlevét, így senki nem marad éhesen. A Halfesztivált természetesen tartalmas programok és finom borok is színesítik majd. További információval a szervezők a lenti elérhetőségeken tudnak szolgálni. Keressen bennünket bátran és legyen a vendégünk!

Dunamenti Halfesztivál - Mohács

Dunamenti Halfesztivál

Bredeczky Sámuel (Jakabvágása, 1772. március 18. – Lviv, 1812. június 19.) evangélikus püspök, tanár, honismereti író.Az egyik első utalás a Duna menti halászlére 1800-ból, Bredeczky Sámuel német nyelvű útleírásából származik (Reisebemerkungen über Ungarn und Galizien). Eszerint Tolnán a halászok „Halászly”-vel kínálták. Az első fogás pontyból készült, melyet törökborsos lében főztek meg az ott élők. „Halaszly”-nek nevezik ezt, és a halrészek fűszerezéséhez a törökborsot (azaz paprikát) használták. „A halszeletek kitűnően ízlettek nekem, de ilyen égető paprikaleveshez az én ínyemnek nem volt kellő fogékonysága” – kesergett az utazó. Külön érdekes, hogy a tolnai németajkú halászok is már „halászlyt” mondtak, mikor ők „paprikfischt” azaz halpaprikást szoktak főzni. Elmondható, hogy a jó paprika már akkor is meghatározó íze volt az ételnek. Később a tartalmasabb étel készítése okán is elkezdték tésztával együtt fogyasztani, azonban ez már egy tovább fejlődött változat. 

Hajómalmok a DunánTöbb forrás hivatkozik arra, hogy a Dunán úszó hajómalmokon is készítettek paprikás hallevest. Az apatini sváb vízimolnárok kötelesek voltak naponta egy tál meleg ételt adni a molnárlegényeknek, amit jellemzően egy tál halászlével amit tésztával tálaltak, oldottak meg. Logikus döntésnek hangzik annak ismeretében, hogy mik voltak a fellelhető nyersanyagok a hajómalmokon illetve azok környezetében. Hal a Dunában, liszt a malomban és persze a part menti parasztok által termelt hagyma és paprika. Más már nem is igen hiányzik egy jó halászléhez, ami így lassan elnyerte mai arculatát.