Megtalálsz

minket a

Facebookon is.

 

Mohácsi Halászlé

A mohácsi halászlé megőrizte a legegyszerűbb ősi technológiát, s abban fejlődött tovább, arra irányultak az összes újabb fogások, hogy a lé minél tartalmasabb legyen.

Facebook

Főzd meg most

image
a Mohácsi Halászlé...
Kóstold meg a Mohácsi Halászlét, mindenben másabb mint eddig gondoltad

Ismerd meg

image
Mohács és a Duna
Amióta a település él azóta szerves kapcsolatban áll a folyóval. Kevesen tudják de Mohács pont a Duna közepe, ha hosszában nézzük...

Mohácsi pontyhalászlé
A mohácsi halászlé megőrizte a legegyszerűbb ősi technológiát, s abban fejlődött tovább, arra irányultak az összes újabb fogások, hogy a lé minél tartalmasabb legyen. Annyira, hogy a lé vált a fő céllá, aminek alárendelik a halhúst vagy éppen fel is áldozzák. Itt tehát a fő dolog a kellő kolloidos állapotú, tartalmas, kocsonyásodó lé, amit főtt metélttésztával esznek, s külön fogyasztják a lé nélküli halhúst, aminél az sem baj, ha a kelleténél kicsit jobban szétfőtt.

Ennek megfelelően a dunai technológia az elképzelhető legegyszerűbb, és pontosan megfelel a mezei, vízparti bográcsban-főzés törvényeinek.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1, 5 kg tisztított ponty
  • 25 dkg hagyma
  • 8-10 dkg házipaprika
  • só ízlés szerint
  • 3 cseresznyepaprika

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, a halhúst besózom mintha „zsíros kenyeret sóznék” 2 órával azelőtt, hogy főzni kezdeném, tovább ne maradjon a sóban, mert a halat egy szürke színű kéreggel ruházzuk fel amellett, hogy ez nem esztétikus nem is finom.  A hagymát apróra vágom, 1,5 – 2 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mielőtt forrni kezd, beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy 15 perccel a forrást követően beleteszem a paprika másik felét és még 25 percig forralom. Mivel a halat sóztuk itt ellenőrizzük  az étel sóját, és ha kell, pótoljuk a sót.  A halászlét soha ne keverjük meg fakanállal, csak forgatni szabad a tűz felett a bográcsot.

Jó étvágyat kívánunk!

-  és ha a pontyon kívül szeretnél más halat is  a halászlébe itt a mohácsi vegyes-halászlé video receptje

 

Figyelem videorecept, majdnem 7 percben, Branko féle mohácsi halászlé "főződik".

Közzétette: Mohácsi Halászlé – 2012. április 4.