Megtalálsz

minket a

Facebookon is.

 

Mohácsi Halászlé

A mohácsi halászlé megőrizte a legegyszerűbb ősi technológiát, s abban fejlődött tovább, arra irányultak az összes újabb fogások, hogy a lé minél tartalmasabb legyen.

Facebook

Főzd meg most

image
a Mohácsi Halászlé...
Kóstold meg a Mohácsi Halászlét, mindenben másabb mint eddig gondoltad

Ismerd meg

image
Mohács és a Duna
Amióta a település él azóta szerves kapcsolatban áll a folyóval. Kevesen tudják de Mohács pont a Duna közepe, ha hosszában nézzük...

Vegyes halpörkölt

Egy mohácsi "halastól" (halboltostól) kaptam a receptet, és úgy bevált, azóta is ezt használom... használd te is. Jó étvágyat!

hozzávalók / 5 adag

 • 2 kg hal (harcsa, csuka, kecsege, illetve ezek keveréke)
 • 3 dl fehérbor (száraz)
 • 8 gerezd fokhagyma
 • 25 dkg füstölt szalonna
 • fűszerpaprika ízlés szerint (tört)
 • só ízlés szerint
 • bors ízlés szerint
 • babérlevél ízlés szerint
 • 2 közepes fej vöröshagyma
 1. A recept úgy kezdődik: vegyünk 2 kg halpörkölthöz való uszonyost (harcsa, csuka, kecsege), és akkor a halakat bepácoljuk.
 2. Ezt követően a halakat fajtánként más-más edényben helyezzük el felszeletelve, illetve felkockázva, 3x3 cm-es darabokra és ahány kg halat tettünk egy edénybe, annyi dl jó minőségű fehérbort adjunk hozzá. Ezt követően ahány kg hal van egy-egy edényben, annyi púpozott evőkanál jó minőségű őrölt paprikát tegyünk rá, valamint mindegyik edényben lévő adaghoz 1-2 babérlevelet, kevés sót, törött borsot és kg-onként 1-2 gerezd zúzott fokhagymát. Jó alaposan keverjük el az edények tartalmát fakanállal. Amennyiben a paprika felszívná a bort, még egy kevés fehérbort  hozzá és meg is van a pác. Ezt követően legalább 1 órát, de jobb, ha 2 órát hagyjuk állni az így összeállt elegyet.
 3. Ehhez a mennyiséghez kb. 25 dkg nem túlzottan húsos, de jó füstös szalonnát kell felkockázni és a zsírját kiolvasztani. Amikor a zsír kiolvadt, a szalonna megpirult, akkor a szalonnát lemerjük a zsírról szűrőkanállal, figyelve arra, hogy a szalonna ne égjen oda!
 4. Ebben a zsírban pirítsuk meg a hal kg-onként 1 közepes, vagy annál nagyobb fej vöröshagymát. A halpörköltnek nem árt, ha kicsivel több hagymát teszünk hozzá, viszont a túl sok hagyma édeskés ízűvé teszi, ezért óvatosan! (A halpörköltet általában nem bográcsban főzöm, hanem vastag fenekű lábasban.)
 5. Ha megpirítottuk a hagymát ráöntjük az előkészített, bepácolt halat, és öntünk rá annyi vizet, hogy a víz nem teljesen lepje el a halat. Lapos fakanállal elkeverjük az edényben lévő elegyet, a megpirított szalonnából visszateszünk fél, maximum egy evőkanálnyit. Forrástól számítva 20, maximum 25 percig főzzük a halat úgy, hogy csendesen rotyogjon, de az edény teljes felületén, az első 5 percben tán fedővel is befedjük.
 6. Amennyiben sikerült kapnunk halmájat vagy más belsőséget (haltej), akkor azt a főzés vége előtt 10-15 perccel kell beletenni az edénybe, és a főzés vége előtt 5 perccel szoktam még egy kevés törött borsot rátenni, mivel amit korábban beletettünk, az jórészt elveszítette az illatát.
 7. Amennyiben a lé elfőne, kevés vizet öntünk utána, de törekedni kell rá, hogy az elején annyi vizet adjunk hozzá, hogy ne kelljen utána önteni.
 8. Főzés közben a halat ne kevergessük, hanem legfeljebb csak az edényt szabad rázogatni.
 9. A főzés vége előtt 10 perccel be kell állítani a sómennyiséget, amelyet apránként szabad hozzáadni, és közben kóstolgatni. Vigyázni kell a sóval, mert közben, ahogyan a lé besűrűsödik, úgy könnyen sós lehet a pörkölt, ezért kell óvatosan, apránként hozzáadagolni a sót és közben kóstolgatni.
 10. Ha különböző fajtájú halakból főzzük a pörköltet és vegyes halpörköltet szeretnénk készíteni, akkor az előpácolt halakat nem egy időben kell betenni főzni, hanem sorrendben: először a harcsát és a csukát, és ezt követően 3-5 perc múlva a kecsegét, és ha így vegyes halpörköltet főzünk, akkor nem 20, hanem 25-30 percig kell főznünk, de azt javaslom, ha kezdők vagyunk, főzzünk harcsapörköltet kb 3x3 cm-es kockákra felvágott haldarabokból.

Fontos, hogy mielőtt elkezded főzni a halat, szólj a "csuszafelelősnek", hogy főzze meg a csuszatésztát, keverje be túróval, tejföllel. 1 csomag tészta kb. 6-8 főre elég. A túrós csuszának pikáns ízt ad ha a kiolvasztott, pirított szalonnából teszel hozzá.

A legjobb száraz fehéreket iszogatni hozzá, de ha csak jóféle vörösborod van ám legyen...